keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Tekoäly hoi!!!

 Kysyin tekoälyltä, millaista treeniä se (hän?) suosittelee 75-vuotiaalle suunnistajalle. Tässä vastaus:

75-vuotiaalle terveelle suunnistajalle suosittelisin harjoittelua, joka on monipuolista, mukavaa ja sopivan haastavaa. Harjoittelun tulisi huomioida yksilölliset tavoitteet, lähtötaso, vahvuudet ja kehityskohteet. Harjoittelun tulisi myös edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäistä loukkaantumisia ja ylirasitusta. Harjoittelun määrä ja teho riippuvat paljon siitä, millaisia kilpailutavoitteita suunnistajalla on. Jos tavoitteena on osallistua arvokisoihin tai muihin kovatasoisiin kilpailuihin, harjoittelun tulisi olla säännöllistä, laadukasta ja systemaattista. Jos tavoitteena on nauttia suunnistuksesta harrastuksena ja pitää yllä kuntoa ja terveyttä, harjoittelun voi olla rennompaa, vaihtelevampaa ja joustavampaa1.

Harjoittelun sisältö voi koostua esimerkiksi seuraavista osa-alueista:

  • Kestävyys: Kestävyys on suunnistajan perusominaisuus, joka vaikuttaa suorituskykyyn ja palautumiseen. Kestävyysharjoittelu voi olla aerobista eli hapenottokykyä kehittävää tai anaerobista eli maitohapposietokykyä kehittävää. Kestävyysharjoittelu voi tapahtua juosten, hiihtäen, pyöräillen tai muulla tavalla. Kestävyysharjoittelun tulisi olla monipuolista ja vaihtelevaa eri maastoissa, alustoilla, tehoilla ja kestoilla. Kestävyysharjoittelun määrää ja tehoa tulisi sovittaa yksilöllisesti suunnistajan tavoitteiden, kunnon ja palautumisen mukaan2.
    Voima: Voima on suunnistajan tärkeä ominaisuus, joka auttaa liikkumaan tehokkaasti erilaisissa maastoissa ja tilanteissa. Voimaharjoittelu voi olla maksimivoimaa, nopeusvoimaa tai kestovoimaa kehittävää. Voimaharjoittelu voi tapahtua omalla kehonpainolla, painoilla, kuminauhoilla tai muilla välineillä. Voimaharjoittelu tulisi kohdistaa erityisesti suunnistuksessa tarvittaviin lihasryhmiin, kuten jalkoihin, keskivartaloon ja käsivarsiin. Voimaharjoittelun tulisi olla säännöllistä, mutta ei liian usein tai raskasta. Voimaharjoittelun määrää ja tehoa tulisi sovittaa yksilöllisesti suunnistajan tavoitteiden, kunnon ja palautumisen mukaan2.
    Nopeus: Nopeus on suunnistajan hyödyllinen ominaisuus, joka auttaa reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja kiihdyttämään tehokkaasti rasteille ja reitinvalintoihin. Nopeusharjoittelu voi olla nopeutta, nopeuskestävyyttä tai rytmiikkaa kehittävää. Nopeusharjoittelu voi tapahtua juosten, loikkien, hyppien tai muulla tavalla. Nopeusharjoittelu tulisi tehdä laadukkaasti ja huolellisesti hyvällä tekniikalla ja riittävällä palautumisella. Nopeusharjoittelu ei saa olla liian usein tai raskasta. Nopeusharjoittelun määrää ja tehoa tulisi sovittaa yksilöllisesti suunnistajan tavoitteiden, kunnon ja palautum
Vastaus loppui kuin seinään, taisi tulla merkkimäärä täyteen.
Mutta hyviä ohjeita tässä tuli. 
Heippa, mä lähdenkin nyt treenaamaan... 😋



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti