perjantai 18. syyskuuta 2020

Shakkisimultaani

Laatikoitani siivotessa löysin jaloteräksesen lautasen.

Siihen oli kaiverrettu teksti:
Shakkisimultaani
Kyrö 30.4. -79
+10 =4 -2

Kun muutimme -77 Yläneelle harrastamaan yritystoimintaa, niin paikallislehti teki minusta haastattelun. Se kun oli maailmanihme, että maahantuontia harrastava yritys valitsi toimipaikakseen Yläneen pikkukylän.

Vanha shakkikaverini Pekka Sopanen oli opettajana Kyrössä,
luki jutun ja kyseli, josko tulisin pitämään simultaanin Elisenvaaran yhteiskouluun, jota itsekin olin käynyt kaksi vuotta.

Lupasin, kun ajattelin, että pääsen helpolla. Pekka oli kyllä vetänyt siellä shakkikerhoa ja opettanut lukiolaisia kunnon pelaajiksi.
Joten mikään helppo iltapuhde ei ollut kyseessä.

 Saavutin siedettävän tuloksen. Kymmenen voittoa, kaksi
häviötä ja neljä tasapeliä. Jos oikein muistan muistan, niin ainakin yksi tasapeli olisi ollut tappio, mutta kun tarjosin nuorukaiselle tasapeliä, niin hän suostui!

Tiedoksi niille, jotka eivät isommin shakkia harrasta, simultaanissa vastustajat laitetaan rinkiin. Simultaanin antaja kiertää vastustajia ja kun tulee paikalle vastustaja tekee siirron
omalla laudallaaan ja simultaanin antaja vastaa pikaisesti.

Simultaani kesti parisen tuntia ja siirtoja tuli tehtyä noin kuusisataa. Joten yhtä siirtoa kohden tulee kymmenen sekuntia. Siinä ajassa pitää siirtyä laudalta toiselle, katsoa asema ja vastustajan siirto sekä pikaisen miettimisen jälkeen tehdä siirto. Aika hikistä hommaa.

Vastustajalla oli siten aikaa miettiä omaa siirtoaan parisen minuuttia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti