maanantai 26. huhtikuuta 2021

Muistoja Tšernobylistä

Tänään tuli kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun suuri ja mahtava Neuvostoliitto räjäytti yhden atomivoimalan Tšernobylissä.

Ei se suurempia pelkoja ja ahdistusta herättänyt Turun seudulla. Tosin seuraavana kesänä taisi sienien poiminta olla hieman normaalia rauhallisempaa.

Neuvostoliitto ei sen jälkeen montaa vuotta elänyt. Suuren ja mahtavan kuolinkouristukset aiheuttivat Suomessa laman.
Sitä paikkaamaan minä ja muutama muu puuntyöstökonekauppias suuntasi markkinointitoimenpiteet itänaapurin raunioille. Siellä siirrettiin nopeasti valtion omaisuus parempaan talteen ja näillä rahoilla perustettiin yksityisiä yrityksiä – raha piti pestä huolellisesti.

Olin myyntimatkalla Kiovassa -91 ja viikonloppuna meillä oli oppaana paikallinen kaveri, joka osasi englantia. Kävimme katsomassa Kiovan Dynamon jalkapallo-ottelua ja paransimme muutenkin maailmaa.
Heti ydinonnettomuuden jälkeen oppaamme kertoi olleensa pelaamassa jalkapalloa lähellä Tšernobyliä. He eivät tienneet onnettomuudesta, kuten eivät muutkaan venäläiset ja peli pelattiin aivan normaalisti.

Käyntimme aikana, siis viisi vuotta tapahtuman jälkeen, virallinen tieto oli, että onnettomuuden aiheuttamana oli välillisesti  kuollut parisen sataa ihmistä.

Oppaamme kertoi, että se oli suuri vale. Pelkästään heidän joukkueestaan oli menehtynyt viisi nuorta miestä. Ja hän kertoi, että kukaan heidän joukkueestaan ei usko elävänsä enää kauaa.

Dynamon joukkueessa pisti silmään tuulennopea laitahyökkääjä. Laitoin nimen muistiin ja piti seurata hänen uraansa. Mutta se kyllä unohtui – oli laman aikana parempaakin tekemistä.

Firma selvisi hengissä 90-luvun alun lamasta, mutta pahaa epäilen, että oppaallemme ei käynyt yhtä hyvin.

Kuva yhdeltä Venäjän kauppamatkaltamme hotellihuoneestamme.
Mukana Mikko ja Jussi.
Jussi katsoi aina ennen kauppamatkaa Venäjälle Tuntemattoman sotilaan.
Motto hänellä oli: sota hävittiin, mutta kauppareissulla se tappio otetaan korkojen kanssa takaisin.
Oma radio piti olla mukana matkalla, useimmiten se oli ainoa yhteysväline ulkomaailmaan. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti