lauantai 21. toukokuuta 2022

Venäjä sodassa

Maija kävi kylässä ja toi tullessaan viisi isämme signeeraamaa kirjaa. Maija ei halunnut niitä heittää pois kysymättä minulta, olisinko niistä kiinnostunut.

Ensimmäiseksi tartuin kirjaan Venäjä sodassa (Ryssland i krig). Kun isäni kuoli jo vuonna -71, niin kyseessä ei siis ollut tämä Venäjä.

Kirjan oli kirjoittanut ruotsalainen Sven Herman Kjellberg, Google ja Wikipedia eivät häntä tunteneet. Esipuheessaan kirjoittaja kyllä kertoo seuranneensa läheltä Venäjän kehitystä viimeisten 30 vuoden ajan.

Kirjassa valotetaan Venäjän historiaa tsaarin ajoista saakka, mutta pääpaino on toisen maailmansodan tapahtumissa.

Varsin paljon on kerrottavaa nykyisen Ukrainan alueella tapahtuneista sotatoimista. Silloin rintamalla olivat vastakkain Saksa ja Neuvostoliitto. Ilmankos saksalaiset eivät ole olleet kovin aktiivisesti mukana nyt tukemassa Ukrainaa – eivät halua toista kertaa hakata päätään neuvostoliittolaiseen mäntyyn Harkovan rintamalla.

Suomen sotimisen Venäjää vastaan kirjoittaja ohittaa kolmella – neljällä sivulla. Ne taistelut eivät olleet ruotsalaisen mielestä maailmansodan tärkeimpiä asioita.

Kirjan viimeisessä kappaleessa todetaan, että Venäjän kansan sitkeys, ihailtava elinvoima ja mukautumiskyky, sodan avulla saavutettu itseluottamus ja kiihkeä isänmaallisuus, maan suunnattomat luonnonvarat ja nopeasti kehittyvä teollisuus takaavat Venäjän talouselämän nopean elpymisen.

Jäin miettimään, että sekoittiko tämä Kjellberg Ukrainan ja Venäjän keskenään!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti