tiistai 5. lokakuuta 2021

Kuntotesti juoksumatolla

Olen käynyt säännöllisesti kuntotestissä Paavo Nurmi-keskuksessa Turussa. Ensimmäisen kerran -99, kun aloitin treenauksen maratonia varten ja sen jälkeen noin viiden vuoden välein.

Tänään oli vuorossa kuudes kerta.

Tiesin totta kai etukäteen, että kunto on paljon huonompi kuin edellisessä neljä vuotta sitten. Ikääntyminen sen tekee ja nyt oli rasitteena akillesvamma, jonka takia kolme vuotta sitten kunto romahti.

Ensi vuonna siirryn 75-sarjaan ja yritän hieman parantaa suunnistussuorituksiani. Varsinkin sprinttisuunnistuksessa minulla on mahdollisuuksia menestyä. Tähtäin on sarjan SM-kisoissa sijoittua kahdenkymmenen parhaan joukkoon.
Sen takia menin tänään testiin.

Ensin astuin monipuoliselle vaa’alle. Sillä mitattiin kaikenlaista kehostani. Ja tulos oli tyrmäävä, olen lihava ja rasvaprosentti on huima. En pyörtynyt, koska olin tietoinen tilanteestani.

Sitten oli varsinainen kuntotesti juoksumatolla. Tuttu testaaja oli onnistunut myymään minulle testin, jossa mitattiin myös hengityskaasujen koostumus.
Testissä edettiin aina kolmen minuutin jaksoja ja vauhti nousi joka jakson jälkeen.

Alku meni tietysti helposti, mutta kuuden minuutin km-vauhti alkoi jo tuntua hengityksessä. Se nimittäin ei ollut mukavaa, kun kaikki hengitysilma kulki kasvoilla olleen tiiviin maskin läpi.
5.27 vauhti meni vielä kohtuullisesti läpi, vaikka pulssi nousi yli 160.
5.00 km-vauhti alkoi tuntua raskaalta jo kahden minuutin kohdalla ja puoli minuuttia ennen jakson loppua nostin kädet pystyyn lopettamisen merkiksi.

Loppusykkeeksi testaajan Polar ilmoitti sykkeeksi 167 ja oma Garmin antoi tuloksen 169.
Max hapenottokyky on nyt testin mukaan 139 mmol/kg/min. Tämä arvo oli edellisessä vielä 43.

Kunto on ikäluokassa vielä erinomaisen ja hyvin hyvän rajamailla.
Ikäluokassani kuulun kolmen prosentin parhaimmistoon kestävyyskunnoltani. Mutta ikäisteni lisenssisuunnistajien joukossa jään kyllä ihan loppupäähän – valitettavasti!

Nyt oli miehessä mittareita ja piuhoja riittävästi.
Samalla kun otettiin vielä vauhdissa EKG-käyrä.

Selässä oleva remmi estää kaatumisen, jos taju olisi lähtenyt.

Ensimmäinen pystyrivi on tämän päivän tulokset.
Äärimmäisenä oikealla vuoden -99 testi ja muut siltä väliltä.

Tässä treenausohjeet.
Sitten kun pystyy tekemään nämä kaikki viikossa (4+3+1+1), niin kunto on riittävä! 💪💪💪


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti