lauantai 2. huhtikuuta 2022

Matkustuskielto

 Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle.

Kuka sinne nyt haluaisi matkustaa huvikseen ja työasiat siellä taitavat olla pahasti jumissa.

Nyt täytyy tunnustaa, että olen kerran käynyt lomamatkalla Venäjällä – tosin maan nimi oli silloin väliaikaisesti Neuvostoliitto. Oltiin vaimon kanssa opiskeluaikana Pietarissa – tosin sen nimi oli silloin väliaikaisesti Leningrad. Silloin saimme kurssikaverini Ramin kanssa porttikiellon Eremitaasiin, käyttäydyimme sopimattomasti arvostetussa taidepalatsissa. Alkoholilla oli osuutta asiassa.

Maasta ei sentään tarvinnut poistua ja illalla hotellimme ravintolassa meidät yhytti kaksi venäläistä, jotka puhuivat sujuvasti englantia. Toinen haukkui toista kovaäänisesti kapitalistiksi – tästä päättelimme molempien olevan turvallisuuspoliisin miehiä. Ilmeisesti päättelivät meidän olevan vaarattomia Neuvostoliiton yhteiskunnalle ja saimme jatkaa turistireissuamme.

Työasioissa olen kyllä käynyt Venäjällä useamminkin. Bashkiriassa pystyttämässä yhden tehtaan ja Moskovassa messuilla. Bashkiirien mielestä he eivät edes ole mitään venäläisiä. Kertoivat, että alueella asustaa suomensukuisia heimoja ja he polveutuvat näistä. Olivat siis jo silloin enemmän suomalaisia kuin venäläisiä.
Myös Ukrainassa olen käynyt, mutta silloin maa oli jo itsenäinen.

Baltian maissa olen sen sijaan käynyt useasti enkä näe estettä jatkaa käyntejä edelleen.

Mutta Venäjälle en tunne minkäänlaista tarvetta matkustaa. En edes Suur-Suomea rakentaakseni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti