torstai 2. syyskuuta 2021

Kirkkomatkan toinen päivä

Yövyimme hotellissa Yyterissä.

Kylpylähotelli oli hieman uusittu, mutta puutteita oli vielä ihan riittävästi. Huoneiden ikkunat näyttävät merelle länteen. Syyskuinen aurinko oli lämmittänyt huoneen niin, että alkuyöstä oli vaikeuksia hankkiutua uneen. Aamulla mietimme, miten asiakkaat viihtyivät näissä huoneissa heinäkuussa, kun ulkona oli toista kymmentä astetta lämpimämpää!
Illalla söimme ravintolassa ja olimme oikein tyytyväisiä. Aamiainen sen sijaan oli aika köyhä ja ruuat kylmiä, siitä pitkä miinus.

Aamulla totesimme, että me lyhennämme hartausretkemme kahden päivän mittaiseksi ja suunnistimme ensin itään ja sitten etelään.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Ulvilan keskiaikainen harmaakivikirkko. Mahtava rakennelma keskellä satakuntalaista maalaismaisemaa.
Matka jatkui Kokemäenjoen vartta yläjuoksun suuntaan vanhaa mutkaista maantietä. Seutu on tiheään asuttua ja vauraannäköistä aluetta. Talot ovat hyvin hoidettuja ja pihat kauniita. Väkisin tuli mieleen Ruotsin maaseutu!

Seuraava pysähdys oli Nakkilan kirkko. Se on puolivuosisataa vanha nykyaikainen kirkko, jonka on rahoittanut Suomisen teollisuussuku.

Harjavallasta löysimme vanhan puukirkon. Tämä idylli on kunnostettu. Kaupungista löytyy myös uusi betonimöhkäle uskoa lujittamaan.

Matkalla kohti Kokemäkeä poikkesimme Emil Cederceutzin patsasmuseoon. Ihailimme taidetta vain ulkokultaisesti.

Kokemäellä on vanha ja iso kivikirkko, joka on rakennettu 1700-luvulla.

Matka jatkui Euraan, sieltäkin löytyi mahtava kivikirkko – sata vuotta nuorempi kuin Kokemäeltä.

Sitten löytyi Köyliöstä kaunis puukirkko kauniissa maisemassa.

Viimeiseksi kävimme katsomassa Säkylän kirkon Pyhäjärven rantamaisemissa. Sekin oli vaatimaton puukirkko. Mahtaako sotilaspitäjän usko olla heikoissa kantimissa, kun ovat tyytyneet palvelemaan Herraansa näin vaatimattomissa puitteissa.
Vai onko kyse nimenomaan uskon vahvuudesta – ei tarvitse kirkolla pröystäillä, kun on vahva usko!

Alun perin suunnittelimme, että käymme kaikissa Suomen kunnissa katsomassa ainakin yhden kirkon. Tänään totesimme, että kyllä nämä Satakunnan ja Varsinais-Suomen kirkot riittävät meille.

Ulvila

Nakkila

Harjavalta

Cedercreutz

Kokemäki

Eura

Köyliö

SäkyläEi kommentteja:

Lähetä kommentti