torstai 21. toukokuuta 2020

Pandemia Paneliassa


Olin pyöräreissulla Satakunnassa. Paneliassa tulin järven rannalle ja siellä oli parin hehtaarin kokoinen alue, jolla ei kasvanut mitään, vain ohut ruohopeite.

Olin niin hämmästynyt tästä, että kaivoin kännykän esille. Paikan nimi oli
Uusikylä ja hain sillä tietoa paikasta. Google tiesi, että kylässä oli ollut v. 1938 joku tautiepidemia, joka tappoi koko kylän väestön. Alue eristettiin ja kun vuosia myöhemmin tutkijat tulivat paikalle ja suorittivat kaivauksia, niin ne, jotka kaivoivat alueen maata, saivat myös kuolemaan johtavan sairauden. Ikinä ei selvinnyt mikä tauti oli kyseessä.

Mietin, että mitä tapahtuu, jos nyt ottaisin lapion ja kaivaisin maata. Mitään varoituksia asiasta ei ollut alueen ympärillä!

Kun tulin kotiin reissultani googlasin uudelleen asian.
Uusikylä, Panelia, pandemia, 1938 ei tuottanut mitään tuloksia.

Olin hirveästi ihmeissäni!

Satakunnasta selvittyäni puin suunnistusvermeet päälle ja lähdin kartan kanssa kisaamaan. Kello oli vasta hieman yli yhdeksän aamulla

Turku-Rastit olivat tällä viikolla kotimetsissä. Laitoin kellon päälle ulko-ovella ja lähdin matkaan. Rasteille oli matkaa noin 800 metriä.
Siellä ei ollut lähtöpaikka – aloitin suunnistuksen rastiväliltä 6-7. Omatoimirasteilla tämäkin tapa on mahdollinen. Kaikki polut olivat tuttuja, joten kompassia ei tarvittu. Ainoan virheen tein rastivälillä K-1, siinä oli uusi Fresbee-rata ja vahva polku – niitä ei ollut kartassa. Lähdin ylittämään mäkeä liian aikaisin ja jouduin vaeltamaan rinteessä aika kauan ennen kuin tulin rastille.

Eilinen pyöräily painoi pahasti jaloissa, metsässä en jaksanut ottaa juoksuaskelia lainkaan.
Pitäisi ilmeisesti välillä ottaa edes yksi päivä rauhallisesti!

Reittiä Panelian matkasta ei ole, joten laitan tähän vain suunnistusreittini!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti