perjantai 22. marraskuuta 2019

Rikos ja rangaistus


Siivosin vanhoja papereitani ja sieltä löytyi vuodelta 1973 oheinen ilmoitus raastuvanoikeudessa tuomitusta sakosta.

Rikos on nyt jo lusittu ja vanhentunut, mutta pitäähän se kertoa jälkipolville tiedoksi.
Teknisen Opiston Konekerholla oli iät ja ajat ollut vuokrattuna kerhotila. Konstruktiotekniikan linja piti siellä salakapakkaa syksyisin ja
käyttötekniikan miehet kevätkauden.
Me olimme sen verran businesshenkisiä, että otimme tilaisuudesta vaarin ja varsin hyvät rahatkin. Veimme mainoksia mm. sairaanhoito-opistoon ja kerhossamme kävi runsaasti porukkaa, varsinkin viikonloppuisin. Tilat oli vuokrattu yhdeltä taloyhtiöltä. Siellä oli piharakennu
ksessa pommisuoja, jonka olimme somistaneet olutkapakaksi. Koko syksyn teimme siellä kauppaa.
Oluttahan ei saanut tavallisesta kaupasta, vaan se oli haettava Alkosta. Sitä kun kului korikaupalla viikottain, oli vaihdettava myymälää, ettei hakijat tulleet liian tutuiksi. Silti jo
skus kyseltiin, että mihin tarkoituksiin te tällaisia määriä tarvitsette. 

Jotkut asiakkaamme tulivat juopuessaan hiukan huonolle tuulelle ja aiheuttivat häiriöitä. Sen takia jouduimme antamaan porttikieltoja. Yksi näistä häiriköistä ilmoitti meidät poliisille salakapakan pitämisestä. Saimme kutsumattomia vieraita eräänä perjantai-iltana.
Poliisit totesivat, että porukkaa on ja olut virtasi pöydissä. 

Saimme kutsun seuraavana maanantaina kuulusteluihin.
Olimme yhteydessä lakimieheen. Hän kehotti meitä tekemään viikonlopun aikana kirjanpidon. Suositteli, että ilmoitamme syksyn liikevaihdoksi jotain hiukan toista tuhattta markkaa. Teimme sen ja annoimme kirjanpidon poliisille kuulustelujen yhteydessä.
Aikanaan juttu meni oikeuteen ja siellä saimme rangaistuksen jatkuvasta luvattomasta alkoholin kaupasta. Kun muuta näyttöä ei ollut, raastuvassa meidät määrättiin korvaamaan valtiolle kirjanpidon mukainen myyntikate. 

Kaikki 25 rikollista joutuivat korvaamaan valtiolle 30 markkaa eli yhteensä 750 markkaa. Asianajajalle maksoimme muistaakseni saman verran.
Sen verran keräsimme syksyn aikana voittoa, että teimme niillä rahoilla luokkaretken Prahaan. Maksoimme tuotolla matkat ja viikon hotellit. Elämisen jouduimme maksamaan ihan omasta pussistamme. Ja myös sakot.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti