tiistai 21. huhtikuuta 2020

Diktaattori


Luen paraikaa Ryszard Kapuścińskin kirjaa Imperiumi.
Hän kuvailee Neuvostoliittoa ja Venäjää ihan pikkuisen sarkastisesti
eikä kovinkaan venäjämyönteisesti. Hän on puolalainen – heidän suhteensa Venäjään taitaa olla paljon negatiivisempi kuin meidän suomalaisten.

Vaikka olemme olleet rähmällään itään niin olemme myös osanneet tehdä kauppaa ja kupata Neuvostoliittoa palkkioksi uskollisuudestamme. Paljolti Suomen nopea taloudellinen nousu toisen maailmansodan jälkeen on Venäjän ansiota.
Kapuściński kuvaa venäläisten uskoa hallitsijaansa – oli se sitten tsaari, kommunistipuolueen pääsihteeri tai Putin. Nämä tsaarit ovat aina oikeassa ja jumalan yläpuolella.

Hän kirjoittaa, että kaikilla diktaattoreilla maasta ja aikakaudesta riippumatta on yksi yhteinen piirre: he tietävät kaiken, he ovat kaikessa asiantuntijoita.

Maailman demokraattisimman valtion päämiehellä Trumpilla on myös nämä tsaarin ja diktaattorin ominaisuudet. Kuinka hyvin hän tulisikin toimeen Venäjän päämiehenä.
Siellä on kansa, joka luottaa hallitsijaansa, jumalaansa. USA:ssa kun on noita epäilijöitä – siellä niitä ei passaa viedä Siperiaan tai ampua niskaan.

Hieman tulee myös mieleen Suomen hallitus. Hekin tuntevat nuoruutensa voimalla ja innolla hallitsevansa kaiken. Ja tässä uskossa on aika moni asia mennyt pahasti pieleen koronapandemian aikana. 

Vastuuta ei kukaan halua kantaa mistään törttöilystä. Ministerit ovat erottamattomia. Ja osa heistä
täysin kyvyttömiä hoitamaan vakanssiaan. Mutta tiedotustilasuuksia he ovat hyviä junailemaan. 

Hyvin tämä ei tule päättymään, mutta uskotaan, että tulemme lopputuloksen kanssa toimeen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti